De provincieposter van de Advies Awards

De verkiezing van de Advies Awards 2020 gaat door!

De finaleronde, die in digitale vorm op 7 oktober 2020, plaatsvindt, wordt dit jaar losgekoppeld van de Dag van het Topadvies. Dit event, dat VVP voor de zesde keer organiseert, is vanwege de coronacrisis verplaatst naar 15 juni 2021. De voorrondes van de Advies Awards zijn op dit moment in volle gang. Verkiezing en uitreiking worden volledig uitgevoerd volgens de RIVM-richtlijnen.

Een korte update. De Advies Award werd in 2019 in het leven geroepen om het maatschappelijk enorm belangrijke adviesvak in het zonnetje te zetten en de trots op het eigen vak te versterken. Vorig jaar won het advieskantoor Robbe Financiële Raadgevers. Voor de verkiezing dit jaar ging de jury samen met 22 spotters (vakexperts die zich in de haarvaten van de financiële adviesmarkt bevinden) op zoek naar de meest klantgerichte kantoren van Nederland. De jury – bestaande uit voorzitter Astrid Duits (AVDB Advies), Robin van Beem (Polis Advocaten), Richard Meinders (SVC Groep), Edwin Bosma (BHB Dullemond), Bob Klijn (Herenvest) en Jack Vos (Building Blocks), kwam tot 35 genomineerde advieskantoren, verdeeld over alle provincies. Volgens de jury zijn dit stuk voor stuk advieskantoren die het adviesvak een positieve boost geven en een inspirerend voorbeeld zijn voor vakgenoten. De drie genomineerden per provincie kregen bericht van de jury en kregen een raamposter toegestuurd. Twee kantoren aanvaarden de nominatie niet, omdat zij intern midden in een veranderingsproces zaten. Daarnaast ontwikkelde de jury de speciale site www.adviesawards.nl voor het verdere verloop van de verkiezing.

Het enthousiasme van de kantoren was groot. Ze maakten hun nominatie juichend bekend op social media. Medewerkers van een groot aantal kantoren gingen op de foto met de raamposter die de nominatie als klantgericht advieskantoor onderstreepte. De Advies Award was een tijd lang trending topic op social media. Posts van VVP en de genomineerden zelf haalden vele duizenden views.

Toen de omvang en reikwijdte van het virus bekend werd, werd met  volledige instemming van de genomineerde advieskantoren besloten het verkiezingsproces uit te stellen. Hoewel het virus niet onder controle is, en de toekomst onzeker is, heeft de jury besloten de verkiezing door te laten gaan. “Het belang van onafhankelijk financieel advies is bijzonder waardevol, iets wat juist onderstreept wordt in deze moeilijke tijd. Erkenning van het adviesvak is te belangrijk om een jaar over te slaan”, aldus juryvoorzitter Astrid Duits.

Hoe nu verder? Uiteraard vindt de verkiezing plaats met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. In augustus geven de 33 genomineerden een uitgebreide toelichting aan de jury. In een presentatie wordt onder andere het geheim onthuld van de A(dvies)-factor van het kantoor, geeft het kantoor voorbeelden van innige klantrelaties en laat het kantoor zien hoe de klantgerichtheid daadwerkelijk wordt verzilverd. Eind augustus maakt de jury de provinciewinnaars bekend. Zij krijgen de provincieprijs persoonlijk op kantoor uitgereikt, uiteraard nemen we de anderhalve meter afstand in acht. De kantoren horen dan van de jury of ze doorgaan naar de landelijke halve finale op 16 september in Amersfoort.

Op die dag geven de halve finalisten een pitch en maakt de jury de drie landelijke finalisten bekend, die op 7 oktober op een nog geheime opnamelocatie hun kantoor digitaal pitchen. De lezers van vakblad VVP kiezen uiteindelijk de landelijke winnaar.